Het RSGA Design Museum is het eerste particuliere museum in Nederland met een volledige focus op hedendaags designmeubilair. Het Museum is gevestigd in de voormalige zagerij van de fabriek van RSGA Design in Culemborg. In de naastgelegen fabriek produceert RSGA Design de meubels van Rietveld Originals, Spectrum, Gelderland en verlichting van Atelier Artiforte.

COLLECTIE

De vaste collectie bestaat voornamelijk uit de verzameling van RSGA oprichter Titus Darley. De kern van zijn ‘Collectie Titus Darley’ bestaat uit meubels uit de rijke historie van de meubelbedrijven Spectrum, Gelderland, Rietveld Originals en verlichtingsbedrijf Atelier Artiforte. De collectie bevat zowel serie geproduceerde meubels en diverse zeldzame en unieke stukken van onder anderen Gerrit Rietveld, Rob Parry, Joost van der Grinten, Martin Visser en Jan des Bouvrie. Veel meubels kennen een bijzonder verhaal of zijn van belang geweest voor de ontwikkeling van het moderne meubel in het algemeen waaronder ontwerpen van Marcel Wanders, Piet Hein Eek, Poul Kjaerholm, Piere Paulin en Peter Ghyczy. De collectie wordt actief beheerd en is volop in ontwikkeling.

OPENING

De collectie was tot voor kort niet toegankelijke voor publiek. In oktober 2023 wordt de collectie verplaatst naar de oude zagerij van onze fabriek in Culemborg. Zodra de ruwbouw gereed is bent u van harte welkom voor een eerste bezoek. In de tweede helft van januari zal de eerste volledige collectie presentatie te zien zijn. Indien u op de hoogte wilt blijven van de voortgang en opening dan kunt u zich hier aanmelden .

Blijf op de hoogte van de ontwikkeling van de collectie via ons instagram account @rsgadesignmuseum. Hier plaatsen we wekelijks een bericht waarin we ontwerpen uit de collectie nader belichten.

BEZOEK HET MUSEUM

Totdat de verbouwing is afgerond is een kleine selectie uit de collectie te zien in de showroom van de RSGA merken in Culemborg. De showroom is geopend van woensdag t/m vrijdag en zaterdag (om de week). U kunt hier een afspraak boeken.

Adres: RSGA Design, Industrieweg 15, 4104 AP Culemborg ‭+31 (0) 345 62 01 30‬‬‬

ONTDEK DE COLLECTIE

Amsterda | 1942
Gerrit Rietveld

Gerrit Rietveld kreeg in de oorlog de opdracht van de Amsterdamse bank voor de inrichting van haar personeelsruimte maar mocht deze van de Duitse bezetter niet uitvoeren. Naast onze fauteuil bestaat er slechts één ander exemplaar in het Stedelijk Museum Amsterdam. Onze fauteuil heeft een uitmuntende provenance. Hij is oorspronkelijk afkomstig van Rietvelds aannemer Coen Moolenbeek en is door ons in het najaar van 2021 aangekocht uit de verzameling van stoffen fabrikant Michael Maharam. Op basis van dit model heeft Rietveld een aantal varianten gemaakt, onder andere voor warenhuis Metz & Co.

Garden Egg | 1967/1968
Peter Ghyczy

De Garden Egg stoel was een van de allereerste ontwerpen van de Hongaarse ontwerper Peter Ghyczy. Het ontwerp bevat kenmerken die typerend zijn voor de periode: een space age-look, UFO-achtige vorm, felgekleurde plastic lak komen samen in een informele lage draagbare loungestoel. Onze stoel is afkomstig van een set van twee identieke stoelen die in Oost-Duitsland werden geproduceerd en in het bezit van de familie bleven. De andere stoel werd in 2008 aangekocht door het V&A Museum in Londen.

SE 69 Soap Series | 2019
Sabine Marcelis

Sabine Marcelis transformeerde de iconische SE 69 stoel van Martin Visser zonder de essentie te veranderen. Haar gebruik van hars is complementair aan het ontwerp. Het benadrukt de sterke lijnen van de stoel en tegelijkertijd geeft de hars een zachte uitstraling. De semi-transparante uitstraling, gedurfde kleur en eenvoudige vormen zijn kenmerkend voor het werk van Marcelis. De blauwe versie in onze collectie is #25 van een Limited Edition van 25.

Begeer stoel | 1919
Gerrit Rietveld

De Begeer stoelen behoren tot de oudste meubels in onze collectie. Rietveld maakte het ontwerp in 1919 voor het interieur van juwelierszaak Begeer in Utrecht, zijn eerste werkgever en latere opdrachtgever. Ze laten duidelijk de ambachtelijke stijl van Rietvelds vader zien, maar ook zijn wens om de lijnen in zijn ontwerpen te vereenvoudigen en recht te trekken. Onze set van twee was een huwelijkscadeau voor zijn zus Marie Pesman-Rietveld. Rechtstreeks van de familie verworven in 2014.

Red Blue Chair | 1918
Gerrit Rietveld

Deze rood-blauwe stoel is uitgevoerd in 1969 door Gerard van de Groenekan voor George Sadek, decaan van de Cooper Union School of Art & Architecture in New York. Sadek gebruikte de stoel in zijn kantoor tot aan zijn dood in 2007. De documentatie bij onze stoel bevat correspondentie met het Stedelijk Museum Amsterdam, Van de Groenekan en het Nederlandse familielid Rudie Cortissos die Sadek in 1989 hielp met het verkrijgen van het later toegevoegde maar originele brandmerk op de stoel.

Metz Fauteuil | 1942
Gerrit Rietveld

Op dit moment te zien in het Centraal Museum Utrecht. Er zijn slechts twee originele exemplaren van deze stoel bekend. Ontworpen en geproduceerd tijdens de oorlog, verving Rietveld de zitting van zijn ‘Amsterda’ stoel door één van zijn beroemde Beugelstoel. Deze stoel is hoogstwaarschijnlijk een studie of prototype voor de gestoffeerde uitvoering voor warenhuis Metz & Co. De andere stoel bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Spectrum Dordrecht | 1947
Wim van Gelderen

De Dordrecht fauteuil is een ontwerp uit 1947 van Wim van Gelderen. Het is de eerste gestoffeerde fauteuil van Spectrum. Een echt naoorlogs meubelontwerp bedoeld voor massaproductie. Het is de opmaat naar het gebruik van standaardmaterialen als multiplex bij het ontwerpen van praktisch en comfortabel meubilair. Een voorbeeld van eenvoudig te monteren meubilair. Er is ook een versie met armleuningen: de Sliedrecht fauteuil.

Knotted Chair | 1996
Marcel Wanders

De Knotted Chair is ontstaan uit het Dry Tech I project van het beroemde design label Droog in 1996. De stoel is gemaakt van een koord bestaand uit ultra sterk aramide en ultralichte koolstofvezel. Het knoopsel kreeg een onzichtbare constructie door het in epoxy te drenken en te laten uitharden. Rugleuning en zitting krijgen bij Wanders hun vorm door de fauteuil hangend te laten drogen. De hierdoor ontstane stevige fauteuil weegt slechts 1,4 kilo.

Deense stoel | 1946-1950
Gerrit Rietveld

De Deense stoel is naar verluidt ontworpen voor het hoofdkantoor Tomado in Dordrecht, wereldwijd zijn er slechts 10 exemplaren met verschillende kleurenpaletten. Dit kenmerkende ontwerp werd voor het eerst gepubliceerd in 1946. Met de Deense stoel volgde Rietveld duidelijk experimenten in gevormd multiplex ontwikkeld door Charles & Ray Eames in Californië, 1945. Onze stoel werd gemaakt in opdracht van de Nederlandse beeldhouwer Wessel Couzijn. Voor onze collectie is hij aangekocht uit de collectie van de Amerikaanse ontwerper Michael Boyd.