Het RSGA Design Museum is een onafhankelijk museum gericht op designstoelen. De collectie bevat voornamelijk moderne en hedendaagse Nederlandse stoelen met een bijzondere oorsprong of uniek verhaal. In de fabriek waar dagelijks meubels worden gemaakt, transformeerde architect Maurice van Bakel de oude houtzagerij in een transparante expositieruimte.

COLLECTIE

De collectie heeft drie hoofdthema’s : De Wall of Chairs toont stoelen van Nederlandse ontwerpers of fabrikanten. Centraal in de ruimte staan onze bijzondere stukken van Gerrit Rietveld rondom een grid dat is geïnspireerd op Rietvelds Sonsbeek paviljoen. Onder de verzamelnaam Contemporary Experimental is een wisselende reeks hedendaagse stoelen te zien.

Boek hier een tijdslot voor uw bezoek.

Indien u op de hoogte wilt blijven van de voortgang kunt u zich hier aanmelden voor onze nieuwsbrief.


ICONISCHE ONTWERPEN

Het RSGA Design Museum toont de stoelenverzameling van RSGA-oprichter Titus Darley. Als meubelfabrikant veranderde hij zijn aanvankelijk persoonlijke associatieve verzameling van perspectief. Naast het verzamelen van hedendaags design richt hij zich actief op het erfgoed verbonden aan de historie van RSGA: meubels van Rietveld Originals, Spectrum, Gelderland en de verlichting van Atelier Artiforte. Door de ontwikkeling van die ontwerp geschiedenis in beeld te brengen wordt de context zichtbaar waarbinnen iconische ontwerpen zijn ontstaan.

BEZOEK HET MUSEUM

In maart 2024 is het RSGA Design Museum geopend. Het museum is in de aanloopperiode beperkt en op afspraak te bezoeken. Beschikbare tijdslots voor een bezoek kunt u eenvoudig en gratis boeken via deze link. Een bezoek aan het Museum kan eventueel gecombineerd worden met een bezoek aan de showroom van RSGA waar ook een stoelenrek met een selectie uit het Museum te zien is. Blijf op de hoogte van de ontwikkeling van de collectie via ons Instagram account @rsgadesignmuseum, of meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Adres:
RSGA Design
Industrieweg 15
4104 AP Culemborg

VRIJWILLIGERS

Het RSGA Museum is een particulier en onafhankelijk initiatief. Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen in het museum. We zoeken hulp op het gebied van:

  • Ontvangen van gasten
  • Documentatie van de collectie
  • Technisch onderhoud
  • Meubelrestauratie

Vindt u het leuk om in een kleine en betrokken organisatie een bijdrage te leveren neemt u dan contact op via museum@rsgadesign.com Als vrijwilliger bent u een gewaardeerd lid van de RSGA familie en bent u welkom bij de verschillende activiteiten die we organiseren.

ONTDEK DE COLLECTIE

Amsterda | 1942
Gerrit Rietveld

Gerrit Rietveld kreeg in de oorlog de opdracht van de Amsterdamse bank voor de inrichting van haar personeelsruimte maar mocht deze van de Duitse bezetter niet uitvoeren. Naast onze fauteuil bestaat er slechts één ander exemplaar in het Stedelijk Museum Amsterdam. Onze fauteuil heeft een uitmuntende provenance. Hij is oorspronkelijk afkomstig van Rietvelds aannemer Coen Moolenbeek en is door ons in het najaar van 2021 aangekocht uit de verzameling van stoffen fabrikant Michael Maharam. Op basis van dit model heeft Rietveld een aantal varianten gemaakt, onder andere voor warenhuis Metz & Co.

Garden Egg | 1967/1968
Peter Ghyczy

De Garden Egg stoel was een van de allereerste ontwerpen van de Hongaarse ontwerper Peter Ghyczy. Het ontwerp bevat kenmerken die typerend zijn voor de periode: een space age-look, UFO-achtige vorm, felgekleurde plastic lak komen samen in een informele lage draagbare loungestoel. Onze stoel is afkomstig van een set van twee identieke stoelen die in Oost-Duitsland werden geproduceerd en in het bezit van de familie bleven. De andere stoel werd in 2008 aangekocht door het V&A Museum in Londen.

SE 69 Soap Series | 2019
Sabine Marcelis

Sabine Marcelis transformeerde de iconische SE 69 stoel van Martin Visser zonder de essentie te veranderen. Haar gebruik van hars is complementair aan het ontwerp. Het benadrukt de sterke lijnen van de stoel en tegelijkertijd geeft de hars een zachte uitstraling. De semi-transparante uitstraling, gedurfde kleur en eenvoudige vormen zijn kenmerkend voor het werk van Marcelis. De blauwe versie in onze collectie is #25 van een Limited Edition van 25.

Begeer stoel | 1919
Gerrit Rietveld

De Begeer stoelen behoren tot de oudste meubels in onze collectie. Rietveld maakte het ontwerp in 1919 voor het interieur van juwelierszaak Begeer in Utrecht, zijn eerste werkgever en latere opdrachtgever. Ze laten duidelijk de ambachtelijke stijl van Rietvelds vader zien, maar ook zijn wens om de lijnen in zijn ontwerpen te vereenvoudigen en recht te trekken. Onze set van twee was een huwelijkscadeau voor zijn zus Marie Pesman-Rietveld. Rechtstreeks van de familie verworven in 2014.

Red Blue Chair | 1918
Gerrit Rietveld

Deze rood-blauwe stoel is uitgevoerd in 1969 door Gerard van de Groenekan voor George Sadek, decaan van de Cooper Union School of Art & Architecture in New York. Sadek gebruikte de stoel in zijn kantoor tot aan zijn dood in 2007. De documentatie bij onze stoel bevat correspondentie met het Stedelijk Museum Amsterdam, Van de Groenekan en het Nederlandse familielid Rudie Cortissos die Sadek in 1989 hielp met het verkrijgen van het later toegevoegde maar originele brandmerk op de stoel.

Metz Fauteuil | 1942
Gerrit Rietveld

Op dit moment te zien in het Centraal Museum Utrecht. Er zijn slechts twee originele exemplaren van deze stoel bekend. Ontworpen en geproduceerd tijdens de oorlog, verving Rietveld de zitting van zijn ‘Amsterda’ stoel door één van zijn beroemde Beugelstoel. Deze stoel is hoogstwaarschijnlijk een studie of prototype voor de gestoffeerde uitvoering voor warenhuis Metz & Co. De andere stoel bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Spectrum Dordrecht | 1947
Wim van Gelderen

De Dordrecht fauteuil is een ontwerp uit 1947 van Wim van Gelderen. Het is de eerste gestoffeerde fauteuil van Spectrum. Een echt naoorlogs meubelontwerp bedoeld voor massaproductie. Het is de opmaat naar het gebruik van standaardmaterialen als multiplex bij het ontwerpen van praktisch en comfortabel meubilair. Een voorbeeld van eenvoudig te monteren meubilair. Er is ook een versie met armleuningen: de Sliedrecht fauteuil.

Knotted Chair | 1996
Marcel Wanders

De Knotted Chair is ontstaan uit het Dry Tech I project van het beroemde design label Droog in 1996. De stoel is gemaakt van een koord bestaand uit ultra sterk aramide en ultralichte koolstofvezel. Het knoopsel kreeg een onzichtbare constructie door het in epoxy te drenken en te laten uitharden. Rugleuning en zitting krijgen bij Wanders hun vorm door de fauteuil hangend te laten drogen. De hierdoor ontstane stevige fauteuil weegt slechts 1,4 kilo.

Deense stoel | 1946-1950
Gerrit Rietveld

De Deense stoel is naar verluidt ontworpen voor het hoofdkantoor Tomado in Dordrecht, wereldwijd zijn er slechts 10 exemplaren met verschillende kleurenpaletten. Dit kenmerkende ontwerp werd voor het eerst gepubliceerd in 1946. Met de Deense stoel volgde Rietveld duidelijk experimenten in gevormd multiplex ontwikkeld door Charles & Ray Eames in Californië, 1945. Onze stoel werd gemaakt in opdracht van de Nederlandse beeldhouwer Wessel Couzijn. Voor onze collectie is hij aangekocht uit de collectie van de Amerikaanse ontwerper Michael Boyd.