RSGA Design Museum onthult zeldzame collectie designstoelen tijdens DDW 2024
Het RSGA Design Museum verrijkt haar collectie met de verwerving van een zeldzame privécollectie van meer dan 100 iconische designstoelen. De eerste exemplaren zijn te zien tijdens de DDW in Eindhoven. Wil je de hele collectie graag bewonderen in het RSGA Design Museum in Culemborg? Boek dan hier een tijdslot voor je bezoek.
Op 16 november kun je een rondleiding door het museum boeken met initiatiefnemer en verzamelaar Titus Darley. Wil je erbij zijn? Stuur dan een e-mail naar museum@rsgadesign.com.
Carbon Balloon Chair
Marcel Wanders 2013
De Carbon Balloon Chair was voor het eerst te zien bij de grote Marcel Wanders-expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Marcel bedacht de stoel als een uitdaging om ’s werelds lichtste stoel te creëren: slechts 800 gram en handgemaakt van feestballonnen omwikkeld met koolstofvezel en gehard met epoxyhars. Het net voor de zitting is gemaakt van een rooster van koolstofvezel dat ook is gehard met hars. De ballonnen zijn duidelijk zichtbaar in het ontwerp dat doet denken aan Wanders’ Knotted Chair, gevormd uit verhard macramédraad.
Kinderstoel
Gerrit Rietveld 1920
Rietveld ontwierp deze kinderstoel in 1920 voor de familie Schelling. Het oorspronkelijke model was donker van kleur. Gerard van de Groenekan produceerde later meerdere exemplaren in rood met witte kopse kanten zoals deze. Dit exemplaar is na de aankoop door de eerste eigenaar in de jaren 70 slechts enkele keren getoond.
Pianokruk
Gerrit Rietveld 1923
Voor de constructie van de Pianokruk gebruikte Rietveld dezelfde verbinding als bij zijn beroemde Rood Blauwe stoel. Door de keuze voor ronde stokken was de stabiliteit echter een probleem. Er zijn dan ook niet veel van deze krukken gemaakt. Dit exemplaar, gemaakt door Gerard van de Groenekan, is bijzonder omdat het, net als de kinderstoel, nog puntgaaf is.
Hoge Stoel
Gerrit Rietveld 1919
Deze ‘Hoge’-stoel is gemaakt van Panga Panga-hout, dat lijkt op het Afrikaanse hardhout Wengé. De stoel vormt een interactie van horizontale en verticale vlakken. Rietveld schilderde de uiteinden van de vlakken in een gelakt donkerblauw waardoor de driedimensionaliteit ervan werd versterkt. De stukken hout werden in standaardmaten gemaakt, zodat zijn timmerman Gerard van de Groenekan ze tientallen jarenlang kon blijven reproduceren. In 1963 vroeg Martin Visser aan Rietveld om een Hoge Stoel voor zijn vriend Christo te maken.
Kratstoel
Gerrit Rietveld 1934
De Kratstoel is een prachtig voorbeeld van een meubel dat is ontworpen door een architect op zoek naar harmonie tussen architectuur en interieur. De eerste seriematige productie vond plaats door warenhuis Metz&Co, die ze verkocht als ‘Weekend Meubels’. Dit exemplaar uit de jaren dertig is afkomstig van Metz&Co. Op de foto is John Rädecker op eenzelfde stoel te zien bij de Vlerken, het huis van Charley Toorop in Bergen.
Gelderland 2003
Joost van der Grinten 1953
Architect Joost van der Grinten won al vroeg in zijn carrière in 1954 de Prix de Rome met zijn bureau Environmental Design. De latere grondlegger van de faculteit Industrieel Ontwerpen in Delft ontwierp in die periode deze bijzondere fauteuil op verzoek van Meubel Industrie Gelderland. De constructie van onderstel en kuip is van massief metaal, terwijl de zitting geveerd is met spiraalveren. De vulling van de kuip bestaat uit paardenhaar en kokos. De stoel werd in diverse toonaangevende projecten toegepast. Foto Ms Statendam 1957 met model 2003.
Meander
Rudolf Wolf 1964
Deze fauteuil van Rudolf Wolf voor Gaasbeek & van Tiel is een echte klassieker. In 1964 was het het eerste Nederlandse ontwerp dat de jaarlijkse International Design Award van het American Institute of International Designers won. Dankzij de prominente rol in de immens populaire Nederlandse tv-serie Mies en scène kreeg het ook nationale bekendheid. In het programma, vernoemd naar presentator Mies Bouwman, interviewde zij in een tête-à-tête-opstelling van Meander-stoelen vele beroemde gasten.
Amsterda
Gerrit Rietveld 1942
Gerrit Rietveld kreeg in de oorlog de opdracht van de Amsterdamse bank voor de inrichting van haar personeelsruimte (genaamd Amsterda) maar mocht deze van de Duitse bezetter niet uitvoeren. Deze stoel heeft een bijzondere herkomst: hij was van Rietvelds aannemer Coen Moolenbeek, die onder meer het Rietveld Schröderhuis bouwde. Op basis van dit model heeft Rietveld een aantal varianten gemaakt, onder andere voor warenhuis Metz & Co. Van dit model is slechts één ander exemplaar bekend dat in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam zit.
Garden Egg
Peter Ghyczy 1967
De Garden Egg stoel was een van de allereerste ontwerpen van de Hongaarse ontwerper Peter Ghyczy. Het ontwerp bevat kenmerken die typerend zijn voor de periode: een space age-look, UFO-achtige vorm, felgekleurde plastic lak komen samen in een informele lage draagbare loungestoel. Onze stoel is afkomstig van een set van twee identieke stoelen die in Oost-Duitsland werden geproduceerd en in het bezit van de familie bleven. De andere stoel werd in 2008 aangekocht door het V&A Museum in Londen.
Foto.
Beugelstoel
Gerrit Rietveld 1927
De Beugelstoel is Rietvelds eerste stoel waarbij hij metaal als onderstel gebruikt: twee beugels verbonden aan een zitschaal. De echte innovatie zit niet in het frame, maar in de eendelige zitschaal (van vezel- of triplexhoutplaat) waarbij de vorm van de zitschaal zorgt voor de kracht in de verbinding. De hoge versie Beugelstoel werd gebruikt in de eetkamer van het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Deze lage stoel is een vroege editie uitgebracht door Metz & Co. Onze collectie bevat diverse beugelstoelen waaronder een eetkamerstoel van Metz&Co en twee fauteuils gemaakt door Gerard van de Groenekan.
FM25
Cees Braakman 1953
De Wirechair is ontworpen in 1953. Het doel was toen om een relatief goedkope stoel te ontwikkelen voor een groot publiek. Draadstaal kon destijds efficiënt verwerkt worden en werd om die reden al snel het vertrekpunt voor de stoel. Ongetwijfeld is Braakman daarbij ook beïnvloed door de wirechair van Charles & Ray Eames uit 1951. Deze versie is uitgevoerd met de draaivoet die Braakman ook bij zijn FM08 fauteuil gebruikte.
Rogue Chair
Niall O’Flynn 1997
Niall O’Flynn ontwierp de Rogue Chair voor Spectrum. De stoel maakte deel uit van een serie op draad gebaseerde meubels, waaronder ook een chaise longue en een eetkamerstoel. De stoel is slechts 4 jaar in productie geweest. De elegante en transparante vorm is gemaakt van gegalvaniseerd metaal en biedt een onverwacht comfort. O’Flynn is een multidisciplinair ontwerper, opgeleid als architect en meubelmaker. Materialiteit en materiaaltransformatie zijn een constante referentie in zijn ontwerpen. Tegenwoordig is hij universitair docent op het gebied van design.
MR10, MR20, MR40
Ludwig Mies van der Rohe, 1931, 1927
Nadat Mies van der Rohe de eerste nogal hoekige, achterpootloze stoel van Mart Stam had gezien, vertaalde hij deze direct naar een vloeiend ontwerp dat voor het eerst te zien was in de Weissenhofsiedlung in 1927. Ook Marcel Breuer maakte furore met zijn ‘freischwingers’. De rechter moest eraan te pas komen dat niet hij, maar Stam de uitvinder van de stoel zonder achterpoten was. Mies van der Rohe ontwierp samen met interieurarchitecte Lilly Reich diverse meubels. Deze set van 3 stoelen is uitgevoerd door Thonet.